nieuw schooljaar beginnen zorgt voor extra prikkels

5 Redenen waarom een nieuw schooljaar beginnen vaak voor extra prikkels zorgt

Voor de meeste kinderen is de start van een nieuw schooljaar spannend. Nieuwe dingen zijn voor veel hooggevoelige kinderen pittig. Ze kunnen er vooraf erg over gaan piekeren of zich er druk over maken waardoor ze extra prikkels te verwerken krijgen.

Ik vertel je 5 redenen waarom een nieuw schooljaar beginnen vaak voor extra prikkels zorgt.

Reden 1: Nieuwe leerkracht

Een nieuw leerjaar betekend vaak ook nieuwe leerkrachten. Op de meeste scholen krijgen kinderen te maken met twee nieuwe leerkrachten. Ze kennen de leerkracht vaak wel al een beetje, maar echt als meester/juf is natuurlijk wel wat anders. Zou de meester streng zijn? Misschien maakt hij graag grapjes die ik niet snap of die ik niet zo leuk vind. En de juf? Zal ze lachen of vaak boos kijken? Allemaal kleine dingen die voor een hooggevoelig kind van groot belang zijn.

Reden 2: Nieuwe regels

Nieuwe leerkrachten brengen vaak ook nieuwe regels met zich mee. En een leerjaar omhoog betekend vaak ook weer wat meer afspraken erbij. Hooggevoelige kinderen zijn vaak bang dat ze de regels niet meer weten, ze vergeten of iets verkeerd doen terwijl ze dat niet wisten. Hier kunnen ze erg over piekeren.

Reden 3: Nieuw lokaal, nieuwe plek

Een nieuw schooljaar betekend meestal ook een ander lokaal in het gebouw, een andere opstelling in de klas. Naast wie kom ik te zitten? Hopelijk mag ik naast die of die. Ik hoop dat ik niet naast die of die moet want daar raak ik door afgeleid.  Zou de meester dat weten en daar rekening mee houden?

Reden 4: Nieuwe lesstof

Een leerjaar omhoog brengt nieuwe lesstof met zich mee. Een groot deel van de hooggevoelige kinderen leert graag. Vaak leggen ze de lat voor zichzelf erg hoog waardoor ze bang zijn om fouten te maken. Zeker in het begin van het schooljaar wanneer de lesstof (en misschien ook de methode) nieuw is kan veel prikkels met zich mee brengen. Alle informatie wordt opgezogen en moet ergens blijven. Dat in combinatie met de omgevingsgeluiden kan (vaak thuis pas) voor overprikkeling zorgen.

Reden 5: Vollere dagen

De vakantie is vaak erg rustig en relaxed voor kinderen. (Sport)clubjes zijn tijdelijk gestopt, school is gesloten en vaak hebben papa/mama ook lekker vakantie dus is de opvang ook (even) niet nodig. Kinderen hebben dit nodig om op te kunnen laden. Maar vaak is het de eerste school week alweer raak: bomvolle agenda’s met clubjes en speelafspraken na schooltijd. Vaak willen kinderen dit zelf, maar deze omslag (met veel extra prikkels) moeten ze vaak ook even verwerken.

Mijn advies voor de eerste schoolweek is om alles langzaam op te bouwen. Laat de speelafspraakjes nog even wachten tot de week daarop zodat je kind thuis alles kan verwerken. Op deze manier kun je overprikkeling bij een nieuw schooljaar beginnen voorkomen.

Comments are closed.